Gezonde voeding is een zeer breed en persoonlijk onderwerp. Wat voor de ene persoon gezond is, kan voor de anders juist weer ongezond zijn. Daarnaast zijn er ook veel verschillende soorten voeding die wel gezond kunnen zijn, maar alleen wanneer ze op het juiste moment en/of in de juiste toestand worden geconsumeerd.

© Pexels.com

Wanneer je jouw optimale voedingsschema wil samenstellen, kun je dit het beste doen met behulp van een expert die persoonlijke begeleiding geeft. Een gezond dieet ziet er namelijk voor ieder mens net iets anders uit. Toch zijn er een aantal fundamentele gezonde voedingsprincipes die (vrijwel) voor iedereen gelden. Dat is waar we het is in artikel over gaan hebben. Wat weet jij al over gezonde voeding? In dit artikel behandelen we 3 gezonde voedingsprincipes die voor (vrijwel) iedereen gelden en die de meeste mensen nog niet kennen.

De toestand van zaad oliën

Het eerste principe gaat over zaad oliën. Voorbeelden hiervan zijn zonnebloemolie en raapzaadolie. Bij dit soort oliën bepaalt de toestand ervan of ze wel of niet gezond zijn. Het werkt als volgt. Wanneer zaad oliën koudgeperst en onverhit zijn, zijn ze super gezond. Wanneer ze echter verhit en/of gehydrolyseerd zijn, zijn ze schadelijk voor je. Dat komt door de onverzadigde vetzuren. Wanneer deze in de oorspronkelijke toestand zijn, is er niets aan de hand. Wanneer ze echter verhit worden, verandert de toestand ervan. De (meervoudig) onverzadigde vetzuren reageren dan samen met zuurstof tot schadelijke vrije radialen. Wanneer deze bij de consumptie van dit soort zaad oliën in je lichaam terecht komen, beschadigen ze je cellen. Gezonde voeding gaat dus verder dan alleen het product. Ook de toestand ervan kan belangrijk zijn.

© Pexels.com

De kracht van goede bacteriën

Het tweede gezonde voedingsprincipe gaat over goede bacteriën. Goede bacteriën zijn essentieel in de darmen. Ze spelen een belangrijke rol bij de verwerking en vertering van voedsel. Door de vervuilde wereld van tegenwoordig, komen er steeds meer schadelijke stoffen in de darmen terecht. Deze stoffen beschadigen het microbioom in de darmen. Dit heeft een aantal desastreuze gevolgen voor de gezondheid. Zo vergroot het onder andere de kans op laaggradige ontstekingen in het lichaam.
Om het microbioom te herstellen, is het van belang om voldoende voedsel te eten dat rijk is aan goede bacteriën. Voorbeelden hiervan zijn yoghurt, zuurkool en rauwe melk.

Kruiden

Tot slot is ook het gebruik van kruiden een niet te onderschatten verbetering in je voedingspatroon. Het zijn de geneesmiddelen uit de natuur. Voorbeelden van geweldige kruiden zijn gember en kurkuma. Zo draagt gember bijvoorbeeld bij aan de bestrijding van ontstekingen en misselijkheid. Bovendien is het een ware boost voor je immuunsysteem. Kurkuma heeft vooral voordelen laten zien bij spijsverteringsproblemen en gewrichtsklachten. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland.

Conclusie

Wanneer je nog niet bekend was met één of meerdere van deze 3 principes, is het zeker aan te raden om ze voor jezelf toe te passen. Het kan je gezondheid een stuk beter maken.