Kinderziekten komen veel voor bij baby’s en kleine kinderen. Hoewel het natuurlijk heel vervelend is om je kindje ziek te zien, zijn de meeste kinderziekten gelukkig onschuldig. Ondanks dat de ziektes soms erg besmettelijk zijn worden de meeste baby’s en kleine kinderen gelukkig niet heel ziek. Er zijn een aantal kinderziekten die vrijwel alle baby’s doormaken. Denk hierbij aan waterpokken, krentenbaard en pseudokroep. Stuk voor stuk kinderziekten die heel vervelend kunnen zijn maar die gelukkig alleen in de kindertijd voorkomen. Wil je meer weten over deze kinderziekten? Lees dan snel verder!

© Pexels.com

Waterpokken

De meest voorkomende en ook meest bekende kinderziekte is toch wel de waterpokken. Waterpokken zijn kleine bultjes of blaasjes die gevuld zijn met vocht. De waterpokken beginnen vaak op de romp en bereiden zich dan langzaam uit op de rest van het lichaam. Waterpokken veroorzaken vaak jeuk en ongemak en het kindje kan een beetje koorts krijgen. Waterpokken zijn zeer besmettelijk en worden dan ook eenvoudig overgedragen op de dagopvang of op school. Ondanks de besmettelijkheid zijn waterpokken eigenlijk niet te voorkomen. Wanneer de blaasjes beginnen te vormen is het kindje ongeveer tien dagen daarvoor besmet geraakt en kan je kindje de ziekte dus al hebben doorgegeven voordat je überhaupt iets merkt. Heeft je kindje last van de waterpokken? Gebruik dan een lekker badje met zemelen of verzorg de blaasjes met een verkoelend middel. Dit helpt tegen de jeuk en voorkomt littekenvorming.

Krentenbaard

Krentenbaard zijn wondjes en korstjes die beginnen rondom de mond en zich langzaam over het lichaam kunnen verspreiden. Deze zeer besmettelijke huidziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan eenvoudig worden overgedragen door contact met andere kindjes. Aan krentenbaard is weinig te doen. Wel is het mogelijk om via de huisarts middeltjes te krijgen die de genezing laten versnellen. Je kindje krijgt dan een zalfje met een middel dat de bacterie zal bestrijden. Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen onder de 12 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Wanneer je kindje krentenbaard heeft is het belangrijk om steeds goede handen te blijven wassen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

© Pexels.com

Pseudokroep

Pseudokroep is een vervelende kinderziekte waar veel kinderen last van krijgen. Pseudokroep is een keelontsteking die vooral voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Het kindje kan last krijgen van benauwdheid en moet vaak hoesten. Zeker in de nacht kunnen de klachten verergeren omdat je kindje dan horizontaal ligt. Gelukkig is Pseudokroep doorgaans onschuldig en neemt een aanval na een aantal uren vanzelf af. Mocht je kindje blijven hangen in een hoestbui of benauwd blijven, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Stomen kan helpen om van de klachten af te komen en om de symptomen te verminderen. Dit kan in bad, maar ook een bak heet water kan al helpen om de benauwdheid te verminderen. Pseudokroep ziet er vervelend uit en kan zelfs een beetje beangstigend zijn. Blijf zelf vooral kalm en probeer je kindje af te leiden.