Er zijn verschillende redenen om te willen groeien in je werk. Denk aan een beter salaris, betere arbeidsvoorwaarden of een auto van de zaak. Dit zijn voordelen, maar er is een veel belangrijker voordeel, namelijk het gevoel dat het je geeft. Je krijgt er energie van en voelt je nuttig en gewaardeerd. Als je te lang hetzelfde blijft doen kom je immers in een sleur en dat vreet energie.
Toch is het niet direct een probleem als het niet lukt om hogerop te komen in je werk. Misschien heb je je top bereikt, of zijn er voldoende uitdagingen buiten het werk die jij kunt aangaan. Dat is ook prima. Wil je toch een poging wagen om hogerop te komen, lees dan vooral verder.

© Pexels.com

Stel doelen op voor jezelf

Als je graag wilt groeien in je werk zul je doelen moeten opstellen. Deze moeten realistisch en haalbaar zijn. Ook moet je er een tijd op plakken.
Begin met het einddoel. Ga na welke persoon binnen jouw bedrijf een functie heeft die jij graag zou willen doen. Praat met deze persoon over de voor en nadelen van de functie en vraag tips. Het is onnodig om elkaar als concurrenten te zien. Met samenwerken kom je verder en dit is ook nog beter voor de sfeer.

Zodra je weet waar je naartoe wilt groeien, kun je subdoelen opstellen. ‘Wat moet ik doen om de functie die ik ambieer te bereiken?’ Hierbij gaat het om kleine uitdagingen, die langzaam voor groei zullen zorgen. Een cursus doen of het aannemen van een uitdagende opdracht, kunnen hierbij horen. Vergeet niet om ieder behaald doel te vieren. Hoe klein deze ook is. Trakteer je collega’s bijvoorbeeld op iets lekkers. Dat is goed voor jouw zichtbaarheid binnen het bedrijf. Je laat zien dat je bezig bent om te leren en te groeien.

© Pexels.com

Durf te communiceren

Zodra jij je doelen hebt opgesteld is het tijd om deze kenbaar te maken aan jouw leidinggevenden. Vraag dus een gesprek aan, geef aan wat jij zou willen en vraag hoe ze je daarbij kunnen helpen en ondersteunen. Wees vriendelijk en respectvol in dat gesprek. Je hebt ze namelijk nodig. Bij negatieve reacties of bij onvoldoende steun is het eventueel nodig om een andere werkgever te zoeken.

Durf je netwerk te gebruiken om aan te geven dat je wilt groeien in je werk. Dit kan zowel binnen als buiten het bedrijf zijn. Zorg dat je zichtbaar bent. Ga naar feestjes en andere evenementen en gebruik dit om een goed beeld van jezelf te laten zien. Je mag jezelf zijn, maar het is niet slim om die feestjes dronken te verlaten. Zorg dat je een enthousiast, geëngageerd en professioneel beeld van jezelf laat zien.

Cursussen en opleidingen

Om te kunnen groeien zul je je kennis moeten vergroten door middel van cursussen en opleidingen. Als je de juiste doelen voor ogen hebt, wordt dit een leuk proces. Merk je dat een cursus heel veel van je vraagt, dan is die stap misschien te snel gezet. Probeer dan te werken in kleinere stapjes en herzie je doelen. Ook via vakbeurzen en zelfs via YouTube kun je bijleren. Vergeet niet om je huidige werk ook goed te blijven uitvoeren, zelfs als je druk bezig bent met een opleiding.

Tot slot

Groeien in je werk kost energie, maar levert je vervolgens echt heel veel op. Het is het dus absoluut waard. Blijf wel lief voor jezelf en voor je gezin. Door haalbare doelen op te stellen en deze eventueel bij te stellen, lukt het je vast!