Voldoende slapen is voor ons heel belangrijk. We gaan eerst in op wat de gevolgen van slaaptekort kunnen zijn. Vervolgens doen we vier suggesties om onze slaap te verbeteren.
De gevolgen van een slaaptekort
Een tekort aan slaap kan diverse gevolgen hebben, waaronder depressie, burn-out, hersenschade, dementie, diabetes, hartklachten en overgewicht. Goed slapen dienen we daarom heel serieus te nemen. Behalve de al genoemde gevolgen kunnen er nog andere zijn. Te weinig slaap vermindert ons reactievermogen en dat kan onder meer in het verkeer ernstige gevolgen hebben. Je concentratievermogen gaat achteruit en je vergeet ook vaker dingen. Dat laatste komt, omdat je slaap nodig hebt voor het opslaan blijvende herinneringen. Het gedeelte van de hersenen waar emotionele ervaringen worden verwerkt, wordt veel meer reactief. We kunnen daardoor ongecontroleerd reageren, omdat we minder goed kunnen relativeren. Slaap is ook nodig voor ons immuunsysteem. Tijdens de slaap komen proteïnen vrij, die nodig zijn voor de bestrijding van ontstekingen, infecties en stress. Tenslotte wordt onze huid sneller oud bij een slaaptekort.
Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende slapen?
Het is duidelijk dat voldoende tijd slapen belangrijk voor ons is. Maar hoe zorgen ervoor dat we die slaap krijgen? We noemen vier manieren die kunnen helpen:
- zoek naar de oorzaak;
- neem pauzes om te ontspannen;
- zorg voor voldoende zonlicht;
- beweeg voldoende.
We zullen die manieren nu kort uitwerken.
Zoek naar de oorzaak
Zoeken naar de oorzaak is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Als u echter uw slaapprobleem bij de wortels kunt aanpakken, dan is dat natuurlijk het beste. Als je last hebt van neerslachtigheid, stress of angst, dan kan een bezoek aan een psycholoog helpen. Bij slaapapneu, wat betekent dat adempauzes langer duren dan 10 seconden, het probleem is, dan zijn er behandelingen die zich specifiek daarop richten. Het gebruik van medicijnen kan een rol spelen. Daarbij praten we over met name medicijnen tegen depressies, angst, hoge bloeddruk, hartproblemen en astma. Als je dat vermoedt, bespreek dat dan met je huisarts.
Neem pauzes om te ontspannen
Je hersenen dienen voldoende tijd te krijgen om prikkels te kunnen verwerken. Als die tijd er niet overdag is, dan gebeurt dat ‘s nachts en dat gaat ten koste van de slaap. Het is daarom belangrijk om overdag voldoende pauzes in te lassen. Dat kan op diverse manieren en zoek uit wat bij jou werkt.
Zorg voor voldoende daglicht
Voldoende daglicht zien, is een voorwaarde voor het reguleren van je slaapritme. Ga daarom dagelijks tenminste een half uur naar buiten.
Beweeg voldoende
We praten hier niet over het intensief bewegen kort voor het naar bed gaan, want dat werkt averechts. Het gaat om het wekelijks 3 à 5 keer beweging nemen met een duur van tussen 15 en 60 minuten. Dat vermindert de stress en spanning, wat oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn.