‘Ik heb een flexi job’ klinkt niet onbekend in de oren wanneer een vriend of familielid hierover begint. Echter heb je je misschien wel eens afgevraagd, wat is dit nu precies? Waarom doen mensen dit? En waarom groeit dit in populariteit? Na het lezen van deze blog weet je exact wat een flexi job is en kan je prima meepraten wanneer iemand hierover begint.

© Pexels.com

Dit moet je weten over een flexi job

Wie zegt dat hij of zij een flexi job uitoefent, bedoelt daarmee dat naast de eigen job ze nog bijverdienen in een andere baan. Hun vast werk dient de hoofdinkomst te zijn en moet minstens 4/5 uitgeoefend worden. Een flexi job is dan ook ideaal als je een centje wilt bijverdienen.

Naast de mensen die 4/5 werken, hebben gepensioneerden ook recht om aan de slag te gaan in een flexi job. Op die manier kunnen ze naast hun pensioen nog een centje bijverdienen.

Welke voordelen zijn hieraan verbonden?

Het grootste voordeel van een flexi job is het feit dat je hiervoor geen fiscale bijdragen voor betaalt. Daarnaast kan de flexi-jobber sociale rechten opbouwen. Door de stijgende energie en gasprijzen zien we een enorme stijging in dit soort medewerkers. Veel gezinnen kunnen helaas niet meer rondkomen met hun hoofdberoep.

Naast de financiële voordelen zijn er ook enkele praktische voordelen verbonden aan een flexi job. Zo beschik je bij deze job niet over een arbeidsovereenkomst, waardoor stoppen of terug beginnen zeer makkelijk verloopt. Heb je de ene week wel tijd, maar dan andere week komt het moeilijk uit? Geen probleem, met een flexi job dient de werkgever flexibel te zijn. Uiteraard is het sociaal aanvaard om de werkgever op voorhand in te lichten wanneer je beschikbaar bent.

© Pexels.com

Waar kan je aan de slag als flexi-jobber?

Je kan helaas niet overal aan de slag gaan als flexi-jobber. Alleen de werkgevers in de horeca of de detailhandel kunnen aanspraken maken op zulke werkers.

Daarnaast is er een grote vraag aan flexi-jobbers in de piek periode. Denk maar aan een uitverkoop of wanneer er solden zijn, zullen veel detailhandelaars nood hebben aan flexi-jobwerknemer.

Wat zijn de regels i.v.m. een flexi job?

Bij een flexi job zijn er voor de werknemers weinig regels. Zo moet je deze inkomsten niet aangeven bij de belastingen. Bovendien kan je onbeperkt werken in deze functie, waardoor je met andere woorden zelf bepaalt hoeveel uren je wilt werken.

Kortom, indien je de tijd en motivatie hebt, is een flexi job zeker en vast een goede keuze. Zoals we hierboven besproken, is deze job buitengewoon interessant op financieel vlak! Daarnaast is er geen sprake van een beperking in het aantal uren dat je wilt bijverdienen en bepaal je volledig zelf, zonder een opzeg wanneer je wenst te stoppen. Ben jij na het lezen geïnteresseerd in een bijbaan? Bekijk dan zeker enkele pagina’s online, er zijn namelijk tal van handelaars die een flexi-jobwerknemer zoeken.