Je staat er misschien niet zo bij stil maar dag in, dag uit worden je handen blootgesteld aan schadelijke invloeden. Je handen krijgen dus veel te verduren en dat terwijl de huid van je handen bijna net zo gevoelig is als die van je gezicht. Temperatuurveranderingen, zon, contact met huishoudelijke producten zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je handen beschadigd worden. Dit is niet alleen maar schadelijk voor de huid van je handen, het versnelt ook het verouderingsproces.

© Pexels.com

Beschermlaag

Wanneer je geen mooie handen hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben maar heel vaak is droogte de oorzaak. Wanneer de natuurlijke beschermlaag van je huid is aangetast, verdampt er veel vocht en krijg je droge handen. Factoren die de beschermlaag kunnen aantasten zijn onder meer:

  • Handen wassen
  • Weer- en temperatuur
  • Huishoudelijke producten

Handen wassen

Wanneer je alleen maar je handen wilt desinfecteren en ze niet vuil zijn, kun je ze het beste inwrijven met handalcohol. Dat veroorzaakt minder schade aan de huid dan wanneer je je handen wast met water en zeep. Doe dat daarom alleen wanneer ze echt vuil zijn, na het toilet gebruik en bij blootstelling aan bacteriën.

Weers- en temperatuurinvloeden

In de winter zijn je handen vaak droog en ruw. Dit komt omdat bij dalende temperaturen de talgproductie van je huid afneemt waardoor je handen droog worden. Ook de zon kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Handen worden dagelijks blootgesteld aan zonlicht en zijn daardoor, net zoals je gezicht, vatbaar voor vroegtijdige huidveroudering. In de winter kun je droge handen voorkomen door de luchtvochtigheid in huis te verhogen door waterbakjes aan de radiatoren te hangen en met regelmaat te ventileren. Smeer ’s zomers je handen dagelijks in met zonnebrandcrème.

© Pexels.com

Chemische schoonmaakmiddelen

Alle huishoudelijke taken waarbij je handen nat worden, drogen je handen uit. Zeep, was- en chemische schoonmaakmiddelen zijn niet alleen de veroorzakers van droge handen maar zorgen ook voor slechte nagels. Draag daarom tijdens deze werkzaamheden en bij het gebruik van chemische middelen altijd huishoudhandschoenen.

Handverzorging

Wanneer je droge handen hebt jeuken ze, staat de huid gespannen en heb je vaak kloofjes. Droge handen kun je goed behandelen met een voedende handcrème of voedende zalf. Wanneer je jouw handen mooi, zacht en soepel wilt houden, gebruik dan een milde handcrème of zalf, liefst op plantaardige basis. Denk eraan om meermaals per dag je handen in te smeren en geeft extra aandacht aan extreme droge plekken zoals je knokkels. Wanneer je last hebt van extreem droge handen, kun je de handcrème een nacht in laten trekken.

Vergeet je nagelriemen en nagels niet

Het goed verzorgen van je nagelriemen is net zo belangrijk als het verzorgen van de huid van je handen. Nagelriemen voorkomen namelijk dat er bacteriën of schadelijke stoffen onder je huid kunnen komen. Het is dus belangrijk om ook je nagelriemen goed te onderhouden met behulp van een nagelriemolie. Om het plaatje van mooie, goed verzorgde handen compleet te maken, zorg je natuurlijk ook voor gezonde nagels. Door het gebruik van nagelverharder maak je jouw nagels sterker.

Wat te doen tegen oude handen?

In de loop van de jaren gaat de huid verouderen, hoe goed je ook voor je handen zorgt. Wanneer je last hebt van ‘oude’ handen met rimpels, gebruik dan dagelijks zonnebrandcrème om nieuwe rimpels voorkomen. Tegen de al bestaande werkt dit helaas niet. Er zijn verschillende behandelingen tegen oude handen zoals een behandeling met een CO2-laser. Hierdoor wordt de collageenproductie gestimuleerd met als resultaat een strakkere huid.

Tot slot

Goed verzorgde handen dragen bij aan een goede eerste indruk. Het is dan ook belangrijk om je handen goed te verzorgen. De huid van je handen kan zich niet zelf repareren. Daarom moet jij dat doen. Gebruik daarvoor goede handverzorgingsproducten en het liefst op plantaardige basis.