Ben je groot fan van koffie maar heb je ’s zomers niet altijd zin in het warme drankje? Daar heb je helemaal gelijk in. Gelukkig zijn er veel variaties mogelijk, zodat je koffie ook in de zomermaanden heerlijk kunt drinken. Ken jij deze zomerdrankjes (met én zonder alcohol) in combinatie met koffie al?

© Pexels.com

Espresso Martini

We beginnen met het drankje dat vandaag de dag héél populair is: Espresso Martini! Dit wordt ook wel afgekort tot ‘esma’. Kijk maar eens op de cocktailkaart van een hippe bar, en je ziet ‘m er vast en zeker tussen staan. Maar ook thuis kun je een Espresso Martini eenvoudig bereiden! Er gaat trouwens geen martini in, zoals de naam misschien doet vermoeden. De naam is afkomstig van het martiniglas, waarin je het drankje serveert. Wat je wel nodig hebt? 30 ml espresso, 30 ml koffielikeur en 30 ml wodka. Dit stop je met ijs in een cocktailshaker. Schut goed en schenk uit in een martiniglas. Voeg wat koffieboontjes toe voor de looks. Slimme tip: gebruik sterke koffie, zodat je de koffiesmaak goed proeft in het drankje. Starbucks koffie is bijvoorbeeld geschikt, aangezien deze koffie bekend staat om de intense smaak. Heerlijk!

Espresso Tonic

Het werkt écht: espresso met tonic mixen. Klinkt gek, maar probeer het drankje Espresso Tonic gewoon eens uit. Met name op hete zomerdagen is dit een verfrissende traktatie. Het is een koud drankje, wat ook al lekker verkoelend is bij warmte buiten. Lekker bitter van smaak, maar tegelijkertijd fruitig. Een verrassend drankje is het sowieso! En je kunt dit alcoholvrije drankje gewoon tijdens bijvoorbeeld je werkdag drinken. Welke koffie heb je nodig voor dit drankje? Zet een dubbele espresso (60 ml) en laat deze afkoelen. Tijdens het afkoelen doe je alvast ijsklontjes en 250 ml tonic in een hoog glas, waar je de espresso overheen giet. Zo simpel is het! Voor extra smaak voeg je een schijfje van een citroen of sinaasappel toe.

Affogato

Ben je dol op ijs en op koffie? Dan is een Affogato zeker iets voor jou. Het bittere van de koffie en het zoete, romige van het ijs komen samen – en dat smaakt overheerlijk. Zie het als toetje na het diner. Maar eigenlijk wil je op elk moment van de dag wel smullen van deze traktatie. Hoe je het maakt? Opnieuw gaan we voor een eenvoudig recept: doe 1 of 2 bolletjes vanille-ijs in een bakje. Hier giet je een espresso (30 ml) of een dubbele espresso (60 ml) overheen, afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt hebben. Wil je het nog wat zoeter maken? Voeg dan een scheutje likeur toe, of juist wat chocolade sprinkles of fijngemalen nootjes.

© Pexels.com

IJskoffie

Tot slot is er nog de categorie ijskoffie. ‘Gewone’ koffie drink je doorgaans warm, maar in de zomer is ijskoffie vaak echt een lekkerdere keuze. En je kunt dit drankje op een héleboel manieren bereiden. Heb je bijvoorbeeld al eens van flash brew of juist cold brew gehoord? Dit zijn specifieke manieren om koude koffie te bereiden. Het gaat hierbij om zwarte koffie. Dat kan best heftig zijn qua smaak, dus daar moet je natuurlijk van houden. Liever zoet? Denk dan aan een ijskoffie met melk en optioneel slagroom of suikersiroop. Je kunt bijvoorbeeld een espresso (30 ml) mengen met ijsklontjes, 100 ml melk en een scheutje suikersiroop. Een feest in een glas!