De meeste mensen huiveren bij het idee om hun leidinggevende te benaderen voor opslag. Als het bedrijf waar je voor werkt geen regelmatige jaarlijkse salarisverhogingen doormaakt en je niet in aanmerking komt voor een promotie, is vragen misschien de enige manier om de verhoging te krijgen (waarvan je weet dat je deze verdient). Je moet begrijpen dat het volkomen acceptabel is om loonsverhoging te vragen, en de meeste bedrijfsleiders en bedrijfseigenaren willen goed voor hun werknemers zorgen.

© Pexels.com

Hoewel het proces intimiderend en ongemakkelijk lijkt, hoeft dat niet zo te zijn. Vooral als je je baas kent! Als je je onderzoek doet en feiten meeneemt in je gesprek, zul je met meer vertrouwen het gesprek aangaan.

Waarom wil je een loonsverhoging?

Je moet een antwoord kunnen geven op deze cruciale vraag. Maak een lijst van alle redenen waarom je een loonsverhoging wilt, voordat je een verhogingsverzoek indient. Vraag geen verhoging omdat je huur is gestegen of omdat je het vervelend vindt dat je collega niet zoveel moeite doet en toch hetzelfde wordt betaald als jij.

Je verzoek moet je goed kunnen ondersteunen met argumenten die zijn gebaseerd op je prestaties en de waarde die je aan het team en de onderneming levert.

Hoe kun je je manager benaderen over een loonsverhoging?

Geef jezelf voldoende tijd om je voor te bereiden op het gesprek, en je manager voldoende tijd om over je verzoek na te denken. Ook is het verstandig om niet vanuit het niets ineens het gesprek aan te gaan. In plaats van onverwachts op de deur van je baas te kloppen en je verzoek te presenteren, kun je beter vooraf een vergadering plannen om je respect voor hun tijd te tonen. Wanneer de vergadering is ingepland, bereidt je je voor alsof je een onderzoek doet naar jezelf. Zoek bij je compensatieonderhandelingen naar betrouwbare informatie en noteer het allemaal.

Weten wat je waard bent en je huiswerk doen voordat je je leidinggevende op een professionele manier benadert, zijn de beste manieren om loonsverhoging aan te vragen. Hier zijn vijf suggesties voor het maken van een succesvol verzoek tot verhoging.

© Pexels.com

5 Tips voor het vragen om loonopslag

1. Stel een lijst op van alle dingen die je de afgelopen zes maanden, het afgelopen jaar en je hele dienstverband bij het bedrijf hebt bereikt

Geef specifieke voorbeelden van hoe jouw prestaties de afdeling waarin je werkzaam bent en de organisatie als geheel ten goede zijn gekomen. Voeg indien mogelijk feitelijke en onontkenbare data toe.

Elke manager zou het een uitdaging vinden om een verzoek te weigeren als het wordt ondersteund door feitelijke gegevens.

Je kunt ook laten zien dat je een toegewijde medewerker bent door te wijzen op de taken die je voor het bedrijf hebt voltooid en de initiatieven die je hebt genomen om het te ondersteunen. Werkgevers hebben meer vertrouwen in werknemers die loyaal zijn, wat jou ten goede kan komen.

2. Wees geïnformeerd over hoe een marktconform salaris voor jouw functie eruitziet

Dit is uiteraard cruciaal om te weten zodat je kunt bepalen wat je wilt vragen qua loonsverhoging. Wanneer je een onredelijk verzoek indient, is de kans klein dat je überhaupt iets bereikt met deze indiening. Je wordt misschien zelfs niet meer serieus genomen, waardoor je je geloofwaardigheid weer moet terugverdienen. Dit bemoeilijkt zaken alleen maar, dus doe je huiswerk.

3. Leg aan je manager uit wat de voordelen voor hen zijn

Bedenk dat je werkgever zich geen zorgen maakt over jouw hypotheek of de vakantiebestemming die je wilt boeken. Geef aan de voordelen aan die het bedrijf kan ervaren als ze jou die loonsverhoging geven. Je hebt al besproken wat je voor het bedrijf hebt bereikt, maar je wilt ook je toekomstplannen bespreken. Leg hun je doelstellingen uit, hoe deze het bedrijf ten goede zullen komen en hoe je deze wilt bereiken.

4. Heb zelfvertrouwen

Ja, het is misschien eng, maar je hebt bewijs om je te ondersteunen in de vorm van feitelijke argumenten uit je onderzoek. Nee heb je, ja kun je krijgen.

5. Dien je verzoek schriftelijk in

Het is waarschijnlijk dat je manager jouw verzoek met een andere baas moet bespreken. Voorzie jouw baas daarom van een schriftelijk verzoek, inclusief vergelijkbare salarisschalen en de voordelen die jouw werk de organisatie oplevert.

Conclusie

Na het lezen van deze tips ga je een stuk vertrouwder het gesprek in, of dien je je verzoek in met een comfortabeler gevoel. Nog wat enkele zaken op een rijtje:

• Wees niet bang: nee heb je, ja kun je krijgen.
• Weet waarom je om opslag vraagt.
• Doe je huiswerk alvorens je iets indient.
• Ondersteun je aanvraag met zoveel mogelijk feiten en data.
• Maak duidelijk dat iedereen profiteert van jouw potentiële loonsverhoging.