Eigenlijk zit er in ieder van ons een kleine heks of tovenaar verscholen. Het gaat dan niet om het mystieke wezen dat met een hoge puntige muts alles in een pad omtovert, maar wel om het personage dat met kruiden de meest uiteenlopende ziekten kan genezen. Die stem van je innerlijke heks of tovenaar dus, die je zegt om vaker sinaasappels te eten wanneer je verkouden bent of om bij griep wat meer munt in je kippensoep te doen.
In eerste instantie zijn het je (groot)ouders die hun kennis over de geneeskrachtige werking van planten met je delen. Of je deze kennis gedurende je leven verder ontwikkelt hangt voor een groot deel van je eigen belangstelling af. Waarom dat een goed idee is, delen we in deze tekst met je.
Wat is kruidenkennis
Kruidengeneeskunde staat ook onder de naam fytotherapie bekend en is in zijn traditionele vorm al heel oud. De moderne door de Nederlandse vereniging voor fytotherapie gebruikte definitie ervan is een behandeling van aandoeningen bij zowel mensen als dieren, met een medicijn dat uit (de bestanddelen van) een plant is bereid. Deze behandeling is gericht op het genezen, verminderen of voorkomen van de desbetreffende ziekte.
Voordelen van het hebben van kruidenkennis
1. Je gaat anders met de natuur om aangezien je de waarde van elke plant gaat inzien. Zo zal je brandnetels tijdens het wandelen in het bos niet meer ontwijken omdat je weet dat het je van je ijzer tekort kan afhelpen. Ook vertrap je geen paardenbloemen meer aangezien je ze als grondstof voor een créme tegen eczeem voor je vader gebruikt;
2. Kruidenkennis helpt je bewuster te koken, eten en drinken: wanneer je bewust bent van de geneeskrachtige werking van kruiden, verandert de manier waarop je je voeding bereidt ook. Je past de kennis die je hebt dan toe om via je maaltijden de heilzame werking van planten preventief te gebruiken. Ofschoon je misschien zal moeten wennen aan de aparte smaak van de kruiden in je eten, zal je op den duur de positieve en heilzame effecten wel weten te waarderen;
3. Bij ziekte van een dierbare schiet je niet gelijk in de stress. Je weet immers dat er naast de westerse medische wetenschap ook andere alternatieve geneeswijzen bestaan die de genezing kunnen bespoedigen. Ofschoon je het oordeel van je huisarts zal afwachten en respecteren, zul je in staat zijn om de juiste kruidenaftreksels en mengsels toe te dienen aan de zieke. Zulks eventueel in overleg met de behandelende arts.
Fytotherapie gebaat bij een holistische aanpak van het probleem
Alternatieve geneeswijzen werken het best bij een holistische aanpak van het probleem. Je zult dus ook naar de oorzaken van een aandoening moeten zoeken, als je het met kruiden wilt behandelen. Het is namelijk gebleken dat personen die helemaal in balans zijn minder vaak ziek worden. Om deze reden kunnen kruiden behalve als drankje of smeersel ook gebruikt worden voor aromatherapie. De uit planten onttrokken oliën gebruik je dan om bijvoorbeeld je gemoedstoestand te beïnvloeden tijdens het mediteren.
Ook een massage met deze oliën kan een gunstige werking op je hebben. Hoe dat werkt heb je misschien ooit ervaren toen je besloot om wat pepermuntbladeren in je handen fijn te wrijven. Indien je verkouden was zorgde deze handeling beslist gelijk voor enige verlichting.
Je kruidenkennis vergroten doe je zo
Mocht je na het lezen van deze tekst je kruidenkennis willen vergroten om zo het heksje in jezelf tevreden te stellen, dan kun je het gebruik van planten om hun geneeskrachtige werking tot een gespreksonderwerp maken binnen je netwerk. Alle recepten en leuke weetjes van je familie, vrienden en collega’s vormen op die manier een solide basis voor je verdere zoektocht. Je groeit hierna verder tot een echte kruidenkenner uit, door te Googlen of een opleiding tot herborist of kruidenkenner te volgen. Succes.