Er zijn veel kruiden met een geneeskrachtige werking. Natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde. Ze helpen goed tegen vervelende en hardnekkige gezondheidskwaaltjes. Vroeger in het Oude Egypte werden er al veel soorten heilzame kruiden toegepast. Ook de oude Grieken en Romeinen ontdekten, de bijzondere en geneeskrachtige werking van sommige planten. In de huidige homeopathische natuurgeneeskunde, worden alleen maar natuurlijke medicijnen gebruikt. Denk aan Sint-janskruid tegen een depressie, longkruid tegen hoestklachten en Aloë Vera tegen huidaandoeningen.

© Pexels.com

1. Longkruid (Pulmonaria)

Dit kruid is uitermate geschikt voor longaandoeningen. Zelfs het uiterlijk van deze plant, heeft wel wat van de menselijke longblaasjes weg. Het kruid kan prikkelhoest verzachten en heeft een heilzame werking op een longontsteking. Verder verlicht het keelpijn, verkoudheid en griep. De pijn wordt minder en ook voel je jezelf fitter bij het gebruik van longkruid. Longkruid kan bovendien zweetaanvallen bij koorts verlichten.

Longkruid is ook een mooie plant om te zien. In het voorjaar komen de prachtige paarse bloemen tevoorschijn. Deze plant siert daarom elke tuin. Je kunt de plant ook eten. Voeg hem bijvoorbeeld aan een salade toe.

2. Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Deze plant werd voornamelijk tegen brandwonden gebruikt. Het kruid verzacht de pijn en zorgt ervoor dat de wonden sneller genezen. Vooral in het oude Griekenland was het kruid erg populair. Ook geloofde de bevolking in de magische krachten van de plant. De plant zou de vruchtbaarheid van vrouwen vergroten, zodat ze makkelijker kinderen konden krijgen. De vrouw moest de plant dan tijdens de midzomernacht plukken.

De plant wordt tegenwoordig als homeopathisch middel gebruikt. Sint-janskruid wordt vaak tegen stemmingswisselingen voorgeschreven. Het zou ook een (zware) depressie aanzienlijk verlichten. Het is dus een natuurlijk antidepressivum. Je kunt Sint-janskruid ook als voedingssupplement nemen. Wel heeft het kruid een wisselwerking met bepaalde medicatie. Informeer daarom altijd bij je arts.

© Pexels.com

3. Aloë vera

Aloë vera is een exotische en bekende geneeskrachtige plant. De plant wordt vaak in crèmes, verzorgingsproducten en balsems gebruikt. Het zou spierpijn en spierkrampen verlichten. Ook helpt het tegen huidaandoeningen, zoals jeuk, huiduitslag en een droge huid. De fraaie plant wordt ook in verschillende voedingsmiddelen en supplementen gebruikt. Daarnaast heeft de plant een geneeskrachtige werking op maagklachten, buikpijn en misselijkheid.

Ook kan Aloë vera tegen diabetes, epilepsie, (brand)wonden en verstopte darmen worden gebruikt. Aloë vera heeft een laxerende werking en kan daarom ook goed als detoxkuur worden toegepast. De plant is daardoor ook razend populair. De plant zit bovendien vol met vitaminen, enzymen, mineralen en antioxidanten. Slechts 1% van de plant bestaat uit heilzame stoffen. De overige 99% bestaat uit water.

4.Engelwortel(Angelica)

Deze plant was in de middeleeuwen een zegen. Daar dankt de plant zijn naam ook aan. Hij zou namelijk kwade entiteiten verdrijven. Iedereen die met kwade krachten te maken zou krijgen, zou dus wat engelwortel bij zich moeten dragen.

De plant heeft een positief effect op vermoeidheid, spierpijn, verkoudheid en menstruatieklachten. Engelwortel wordt vaak in kruidenthee verwerkt. De plant wordt gedroogd en het vocht uit de bladeren wordt voor thee gebruikt.

Bij veel kruiden is het geneeskrachtige effect wetenschappelijk bewezen. Geneeskrachtige kruiden en planten kunnen bij iedereen weer anders werken. Het is daarom meestal een persoonlijke afweging.