Tegenwoordig is uitgerust wakker worden voor de meeste mensen een groot probleem. We spreken van verschillende slaapfases en die zijn ook allemaal nodig om uitgerust wakker te worden. Waarbij de derde fase de meest belangrijke is. Het is ook gelijk de langste fase van de cycli. In deze fase is de ademhaling en de hartslag het langzaamst en ook de spieren in het lichaam zijn dan helemaal ontspannen.

© Pexels.com

Hoe lang moet je slapen om uitgerust wakker te worden?

Eigenlijk is dat heel moeilijk te zeggen hoelang je moet slapen om uitgerust wakker te worden. Want de een heeft een langere slaaptijd nodig om uitgerust wakker te worden dan de ander. En de ene nacht lukt het wat beter dan de andere nacht om goed te slapen. Je kunt er vanuit gaan dat een volwassene gemiddeld 7 uur nodig heeft om gezond en fit te blijven. Als je niet tenminste 7 uur slaapt, krijg je te maken met een slaaptekort. Wat ook wel een slaapschuld wordt genoemd. In tegenstelling tot andere schulden is een slaapschuld niet zo heel makkelijk terug te betalen. Uiteindelijk gaat het lichaam je in de steek laten omdat het gewoonweg geen energie meer heeft.

Heb je daarnaast ook nog een streng sport programma in de sportschool of een streng dieet die je ook nog eens moet volgen, kan het zijn dat je eigenlijk geen resultaat meer ziet. Als je niet je benodigde slaap haalt ‘s nachts, zijn je trainingen niet heel erg effectief. Dit heeft dan weer te maken met je hormonale huishouding in je lichaam.

© Pexels.com

Verschillende tips om helemaal uitgerust wakker te worden

  • Het klinkt misschien wel erg logisch, maar zorg dat je genoeg slaap krijgt. Weet je niet precies hoeveel slaap je nodig hebt? Ga elke avond een kwartiertje eerder naar bed. Net zolang totdat je uitgerust wakker wordt. En dat wordt dan je nieuwe slaaptijd.
  • Zet je wekker niet altijd op hetzelfde tijdstip, maar experimenteer ook eens met andere tijden.
  • Het is heerlijk om ‘s ochtends nog even te snoozen, maar doe het niet. Het is belangrijk om als je wekker gaat gelijk uit bed te stappen en je ochtendritueel te starten. Ook al is het heel erg aantrekkelijk om nog even te blijven liggen.
  • Zorg dat het niet te warm is in je kamer. Een slaapkamer die een aangename temperatuur heeft bevordert een goede nachtrust.
  • Ruim je kamer op. Een opgeruimde kamer zorgt voor rust in je hoofd. Zodat je beter in kunt slapen. Creëer voor je zelf de ideale slaapsetting.
  • Maak je hoofd leeg voor je gaat slapen. Laat je hond nog even uit voordat je naar bed gaat (als je die hebt). Anders kun je ook een wandeling zonder hond maken. In plaats van wandelen kan je ook andere activiteiten doen om te ontspannen.